dimarts, 12 de juny del 2012

INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA


EL PROCÉS D’OBTENCIÓ D’ALIMENTS:
LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA.
L’alimentació és una necessitat bàsica de tots els éssers vius. Des de sempre la humanitat ha tingut necessitat d’obtenir aliments per garantir la seva supervivència.
Hi ha fases i es crea una cadena alimentària.
Obtenció de matèries primeres:  

L’agricultura, la pesca i la ramaderia, ens proporcionen matèries primeres i aquests són els aliments frescos. Però, n’hi ha d’altres que pateixen una transformació, com les olives a l’oli, aquests s’anomenen aliments elaborats.
                                                 
                                  

Transformació de matèries primeres en productes elaborats:  Nosaltres, en la major part, consumim productes elaborats, per tant, han tingut alguna mena de canvi. Aquests processos es realitzen en indústries alimentàries, els tres més importants són:

Procés d'elaboració: Transformació de matèries primeres en productes elaborats, amb l'ajuda de    processos tecnològics.
                               
                              
Procés de conservació: Amb els aliments elaborats, s'han de tornar a sotmetre’s a processos de transformació per a que es conservin més temps.
                                     
                                      
Procés d'envasament: Abans que els productes arribin al mercat cal envasar-los, protegir-los o que semblin més atractius.
                                                    
                                        


Comercialització dels aliments elaboratsEn la prehistòria, els aliments es produïen i es consumien dins d’una petita comunitat autosuficient; aquest tipus d’economia s’anomenava economia d’autoconsum.




La industria alimentaria.

Fins l’aparició del foc,  fa aproximadament 250.000, tots els aliments es menjaven crus, però a partir de l’aparició d’aquest es van començar a consumir cuinats. Es van començar a elaborar aliments


Més tard, amb el naixement de les primeres civilitzacions, van augmentar les necessitats alimentàries d’una població que cada cop era més nombrosa.
Es va haver de elaborar i transformar productes (pa, salar peix o fermentar begudes).
Això encara és la base de la indústria alimentària d’avui en dia.

Actualment, els canvis socials, el ritme de la vida moderna i la incorporació de la dona al món laboral són factors que estimulen la necessitat de produir aliments elaborats i precuinats, que requereixin poc temps de preparació i que es puguin conservar durant molt de temps.
La cuina és la primera industria que la humanitat ha fet servir per elaborar i conservar.

Els aliments que produeix la industria han de posseir, els components nutritius adequats, condicions sanitàries, un preu assequible i les característiques organolèptiques (gust, aroma, textura) idònies.

Segons el tractament que reben les matèries primeres, podem classificar les indústries alimentaries en aquestes classes:

-          Indústries  manipuladores:  Es dediquen a modificar la forma de presentació del producte. Seleccionen els aliments frescos i després els envasen.
                                          
                   


-          Indústries conserveres i semi-conserveres: Tracten els aliments per allargar-ne la vida i retardar-ne el deteriorament.
                                           
                      
                                         
-          Indústries transformadores: Elaboren productes alimentaris que acostumen a ser diferents de les matèries primeres que s’han utilitzat en la seva fabricació.
                                   
                                            


LA HIGIENE  EN LA PREPARACIÓ DELS ALIMENTS.
1.     Escollir aquells aliments dels quals tinguem garanties que són segurs.
2.     Coure bé els aliments.
3.     Consumir els aliments immediatament després de preparar-los.
4.     Conservar de manera adequada els aliments cuits si no ens els mengem aviat.
5.     Reescalfar bé els aliments cuits.
6.     Evitar qualsevol contacte entre els aliments cuits i els crus.
7.     Rentar-se les mans amb la freqüència que calgui.
8.     Vigilar que la cuina estigui sempre tan neta com sigui possible.
9.     Protegir els aliments dels insectes, dels rosegadors i d’altres animals.


Per Èric Gargallo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada