EL PROCÉS D’OBTENCIÓ D’ALIMENTS:
LA INDÚSTRIA ALIMENTÀRIA.
L’alimentació és una
necessitat bàsica de tots els éssers vius. Des de sempre la humanitat ha tingut
necessitat d’obtenir aliments per garantir la seva supervivència.
Hi ha fases i es crea
una cadena alimentària.
Obtenció
de matèries primeres:
L’agricultura,
la pesca i la ramaderia, ens proporcionen
matèries primeres i aquests són els aliments frescos. Però, n’hi ha d’altres
que pateixen una transformació, com les olives a l’oli, aquests s’anomenen
aliments elaborats.
Transformació de
matèries primeres en productes elaborats: Nosaltres, en la
major part, consumim productes elaborats, per tant, han tingut alguna mena de
canvi. Aquests processos es realitzen en indústries alimentàries, els tres més
importants són:
- Procés d'elaboració: Transformació de matèries primeres en
productes elaborats, amb l'ajuda de processos tecnològics.
- Procés de conservació: Amb els aliments
elaborats, s'han de tornar a sotmetre’s a processos de transformació per a que es conservin més temps.
- Procés d'envasament: Abans que els productes
arribin al mercat cal envasar-los, protegir-los o que semblin més atractius.
Comercialització dels
aliments elaborats: En la prehistòria, els aliments es produïen i es consumien dins d’una
petita comunitat autosuficient; aquest tipus d’economia s’anomenava economia
d’autoconsum.
Fins
l’aparició del foc, fa aproximadament 250.000, tots els aliments
es menjaven crus, però a partir de l’aparició d’aquest es van començar a
consumir cuinats. Es van començar a elaborar aliments
Més tard, amb el naixement de les primeres civilitzacions, van augmentar les necessitats alimentàries d’una població que cada cop
era més nombrosa.
Es va haver de elaborar i transformar productes (pa, salar peix o
fermentar begudes).
Això encara és la base de la indústria alimentària d’avui en dia.
Actualment, els canvis
socials, el ritme de la vida moderna i la incorporació de la dona al món
laboral són factors que estimulen la necessitat de produir aliments elaborats i
precuinats, que requereixin poc temps de preparació i que es puguin conservar
durant molt de temps.
La cuina és la primera industria que la humanitat
ha fet servir per elaborar i conservar.
Els aliments que produeix la industria han de
posseir, els components nutritius adequats, condicions sanitàries, un preu
assequible i les característiques organolèptiques (gust, aroma, textura)
idònies.
Segons el tractament
que reben les matèries primeres, podem classificar les indústries alimentaries
en aquestes classes:
-
Indústries manipuladores:
Es dediquen a modificar la forma de
presentació del producte. Seleccionen els aliments frescos i després els
envasen.
-
Indústries
conserveres i semi-conserveres: Tracten els aliments per allargar-ne la vida i
retardar-ne el deteriorament.
-
Indústries transformadores:
Elaboren productes
alimentaris que acostumen a ser diferents de les matèries primeres que s’han
utilitzat en la seva fabricació.
LA HIGIENE EN
LA PREPARACIÓ DELS ALIMENTS.
1. Escollir
aquells aliments dels quals tinguem garanties que són segurs.
2. Coure
bé els aliments.
3. Consumir
els aliments immediatament després de preparar-los.
4. Conservar
de manera adequada els aliments cuits si no ens els mengem aviat.
5. Reescalfar
bé els aliments cuits.
6. Evitar
qualsevol contacte entre els aliments cuits i els crus.
7. Rentar-se
les mans amb la freqüència que calgui.
8. Vigilar
que la cuina estigui sempre tan neta com sigui possible.
9.
Protegir els aliments dels insectes, dels
rosegadors i d’altres animals.
|
Per Èric Gargallo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada