Conservació dels aliments
Definició:
La conservació serveix per allargar la
vida dels aliments i mantenir el màxim els nutrients dels aliments.
Podem classificar els
mètodes de conservació com a físics o químics.
Procediments físics de conservació
Procediments físics:
S’actua directament sobre els aliments sense afegir-li cap altre element.
Tipus:
La dessecació: Consisteix
a reduir el contingut d’aigua fen servir el aire com a mètode de assecatge. Ex:
Panses, bacallà, embotits...
La deshidratació: Es
una tècnica semblant a la dessecació però l’assecatge es fa amb calor artificial.
La liofilització: És
una tècnica d’eliminació de l’aigua per sublimació en aliments prèviament
congelats.
Fumatge: És
una tècnica que aprofita les propietats conservadores del fum.
Envasament al buit: Tècnica
que es basa en eliminar l’aire a l’hora d’envasar els aliments a fi d’evitar
l’acció dels agents oxidants.
La irradiació: Consisteix
a sotmetre els aliments a l’acció de les radiacions, semblants als raigs X.
Així s’elimina tots els bacteris.
Aplicació de calor
·
Pasteurització: Procés
pel qual s’eliminen els gèrmens patògens sense perjudicar la qualitat del
producte.
·
Esterilització: Procés
pel qual s’eliminen tot tipus de bacteris. Els aliments se sotmeten, dins de l’envàs
a temperatures molt elevades.
Refrigeració i congelació
La refrigeració: Entre
4 i 8 graus. Els aliments es conserven uns quants dies.
La congelació: Entre
-5 -18 graus. Els aliments es poden conservar fins a tres mesos.
La ultracongelació: Temperatures
inferiors a -18 graus. Els aliments es poden conservar fins a un any.
PROCEDIMENTS QUÍMICS DE CONSERVACIÓ
La salaó: Es
una tècnica molt antiga que consisteix en cobrir els aliments de sal.
L’ensucrat o almívar:
Es un mètode que consisteix a tenir els aliments en una solució saturada de
sucre.
La fermentació: Es
basa en el creixement i l’acció selectiva de certs microorganismes desitjables
sobre els aliments que impedeixen el creixement dels microorganismes nocius.
Conserves
Conserves en vinagre i oli:
Alguns aliments es conserven
dins una solució àcida generalment vinagre.
Addició de conservants químics
Consisteix a afegir
substàncies químiques als aliments envasats per facilitar-ne la conservació.
Els additius
Son substancies d’origen
natural on artificial que s’utilitzen en petites quantitats en la preparació
dels aliments per modificar-ne les característiques organolèptiques o
millorar-ne el procés d’elaboració o conservació.
Tipus:
Els colorants: Són additius que s’utilitzen per donar color i
embellir els aliments.
Els antioxidants: retarden l’oxidació dels greixos dels aliments
i així eviten que tingui mal gust.
Els estabilitzadors: mantenen l’aspecte i la textura del producte.
Els antiaglomerants: eviten
que els productes en pols s’endureixin i facin grumolls.
Els aromatitzants: Proporcionen
aroma i els edulcorants aporten gust dolç.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada